Αρχαία Πασαρώνα Αρχαιολογικά

Καλαμάς
fa-thermometer-full
Αρχαιολογικά
Προσθήκη στις
Ιούλ 20, 2017
Προβολές
233
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Αρχαία Πασσαρών (Πασσαρώνα) είναι αρχαία πόλη της Ηπείρου, αρχική έδρα του Βασιλείου των Μολοσσών. Ιδρύθηκε από το βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα το έτος 420 π.Χ. – 400 π.Χ. ως πρωτεύουσα του Βασιλείου.

 Γεωγραφικά βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων, στο Δήμο Ζίτσας, στην κοινότητα Μεγάλο Γαρδίκι, λόφος «Εικονίσματα», ύψωμα 761.

Για την ασφαλή ταύτιση της ακρόπολης στο λόφο «Καστρί» του Γαρδικίου με την αρχαία Πασσαρώνα, οι φιλολογικές μαρτυρίες δεν είναι επαρκείς και τα ανασκαφικά δεδομένα παραμένουν πενιχρά.

 Ετσι επικρατούν σήμερα δύο απόψεις γιά την θέση της Αρχαίας Πασσαρώνος. Όμως η διχογνωμία αυτή είναι άσκοπη, διότι η ακρόπολη του Γαρδικίου και ο Ναός του Αρείου Διός απέχουν περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Η ακρόπολη όμως βρίσκεται σε κορυφή λόφου (στρατηγική θέση), ενώ αντίθετα, ο ναός του Αρείου Διός βρίσκεται κάτω «στον κάμπο», δίπλα στη σημερινή Βιομηχανική ζώνη Ιωαννίνων. Τίποτα δίπλα του δεν αποτελεί ένδειξη αρχαίας πόλης. Είναι εύλογο η Ακρόπολη Γαρδικίου να είναι η Αρχαία Πασσαρώνα, και ο Ναός του Διός που απέχει 3,5 χλμ. να ανήκει σε αυτήν, και να κτίσθηκε εκεί απλώς ώστε να προσδοθεί αίγλη και εύκολη πρόσβαση:

  • Πρώτη άποψη: Οι αρχαιολογικές έρευνες συγκλίνουν σήμερα στην άποψη ότι τα ερείπια της Αρχαίας Πασσαρώνος βρίσκονται μάλλον στο λόφο Καστρί Γαρδικίου, ύψωμα 761 μ., σε απόσταση 13 χλμ. από τα Ιωάννινα, ΔΔ Πασσαρώνος, στΟ σημερινό Δήμο Ζίτσας του Ν.Ιωαννίνων. Όμως, αν εξαιρεθούν οι υποτυπώδεις ανασκαφές του Δημήτριου Ευαγγελίδη στις αρχές του 20ού αιώνα, και κάποιες της ΙΒ΄ Εφορείας Ιωαννίνων, δεν έχουν γίνει σύγχρονες εκτεταμένες ανασκαφές στην Πασσαρώνα. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις (π.χ. πινακίδες, νομίσματα, κινητά ευρήματα, κείμενα σε πλάκες) ότι ο προαναφερόμενος λόφος (Καστρί Γαρδικίου) ταυτίζεται 100% με την πρωτεύουσα των Μολοσσών Πασσαρώνα.
  • Κατά δεύτερη άποψη, σύμφωνα με άλλες επιστημονικές μελέτες αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα που προήλθαν από την περιοχή πέριξ του Ναού του Αρείου Διός στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων – του ΔΔ Πασσαρώνος, στο Δήμο Ζίτσας – και στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (γλυπτά, νομίσματα, κίονας, μαρμάρινη επιγραφή, ακέφαλος ανδριάντας κτλ), υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες η Αρχαία Πασσαρώνα να ταυτίζεται με την εν λόγω περιοχή στο Ροδοτόπι (του πρώην Δήμου Πασαρώνος). Το Ροδοτόπι Ιωαννίνων ανήκει στο Δήμο Ζίτσας επίσης και βρίσκεται 10 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 1.107 κατοίκους (απογραφή 2011). Είναι από τα αρχαιότερα χωριά της περιοχής, καθώς το όνομά του είναι καταγεγραμμένο από το 1319 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β΄. Στην περιοχή του υπάρχουν τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός που συνδέονται με την Αρχαία Πασσαρώνα, την πρωτεύουσα των Μολοσσών. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η εκκλησία Αγία Τριάδα (15ος αι.) και λαογραφικό μουσείο.

Ιστορία της πόλης

Η Πασσαρών, όπως αναφέρθηκε, ιδρύθηκε από το βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα το έτος 420 π.Χ. – 400 π.Χ. ως πρωτεύουσα του Βασιλείου. Ο Θαρύπας συγκέντρωσε πληθυσμό, οργάνωσε την πόλη και την περιτείχισε ενώ διοικούσε με ένα «Συμβούλιο Ευγενών», ένα καθεστώς βασιλευόμενης ολιγαρχίας. Αργότερα, μετά το θάνατο του βασιλιά Νεοπτόλεμου Β΄, φαίνεται ότι η έδρα των Μολοσσών μεταφέρθηκε επί βασιλείας του Αρρύβα (ή Αρύββα) στο Αρχαίο Όρραον (σήμερα Ν.Πρέβεζας) και στην Αρχαία Αμβρακία(σήμερα Άρτα), ενώ η Πασσαρών συνέχισε να κατοικείται.

Η Πασσαρών τελικά καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ., γιατί αντιστάθηκε. O Αιμίλιος Παύλος λεηλάτησε την πόλη, γκρέμισε τα τείχη και πυρπόλησε το Ναό του Αρείου Διός, το φθινόπωρο του 167 π.Χ. Σήμερα σώζεται ερειπωμένο πολυγωνικό τείχος στην κορυφή του λόφου Γαρδικίου (στα σημερινά «εικονίσματα») μαζί με τουρκικές οχυρώσεις του 1912 – 1913, ενώ κοντά στο Ροδοτόπι σώζεται ο Ναός του Αρείου Δία, το ιερό κέντρο όπου γινόταν οι συνελεύσεις των Μολοσσών.

Τα στοιχεία που έχουμε από γραπτές πηγές της Ελληνικής και Λατινικής γραμματείας μας δίνουν τα εξής στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς  η Πασσαρών ήταν πρωτεύουσα του κράτους των Μολοσσών και έδρα του βασιλικού οίκου των Αιακιδών.
  • Στην Πασσαρώνα πρέπει να κατέφυγε στα 465 π.Χ. ο νικητής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας Θεμιστοκλής, καταδικασμένος σε θάνατο από τους Αθηναίους, αναζητώντας καταφύγιο στο βασιλιά Άδμητο ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα ασύλου, σεβάστηκε τον ικέτη, γιατί μέγιστον ην ικέτευμα τούτο, δεν τον παρέδωσε στους απεσταλμένους Αθηναίους και Λακεδαιμονίους και τον φυγάδευσε διά ξηράς στις μακεδονικές ακτές, απ’ όπου διά θαλάσσης έφθασε στην Ασία. Η σκηνή με το Θεμιστοκλή να ικετεύει άσυλο στην αυλή του Αδμήτου είναι θέμα δύο διάσημων πινάκων ζωγραφικής. Ο πρώτος είναι του Γάλλου Πιερ Ζοζέφ Φρανσουά (1759-1851), στο Μουσείο του Λούβρου. Ο δεύτερος είναι του Σλοβένου ζωγράφου Φραντς Κάβτσιτς, με τίτλο «Temistokles išče zatočišče pri kralju Admetu» και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Λιουμπλιάνας.
  • Επίσης είναι πιθανό στην Πασσαρώνα να δίδαξε ο Ευριπίδης την Ανδρομάχη (ύμνος προς τους Μολοσσούς) στην πρώτη δεκαετία του Πελοποννησιακού πολέμου, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα σχόλια του στίχου 445.
  • Στην Πασσαρώνα γεννήθηκε η Μυρτάλη – Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο ονομαστός βασιλιάς Πύρρος.

FEATURES

Ροδοτόπι 455 00, Ελλάδα
Διεύθυνση:Βουτσαράς Ιωαννίνων Website: http://www.parakalamiesdiadromes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

Γράψτε το αποτέλεσμα της πράξης     1 + 2 =

Σχεδίαση και υλοποίηση Καθαρός Καλαμάς